Förtryck på Sanctera

Viktigt!

Sanctera ska vara 100 % fritt från off-mobbing. Det betyder att det inte är okej att vara till exempel sexitisk, rasistisk eller homofobisk varken inlajv eller offlajv.

Ojämställda kulturer kan ge jättemycket spel för vissa, men för andra är det inte okej. Därför förtrycker vi på Sanctera bara karaktärer för karaktärsegenskaper, det vill säga sådant spelaren själv har valt att spela.

Vi gör en viktig skillnad i förtryck – det är okej att förtrycka karaktärsegenskaper men inte spelaregenskaper. Exempel:

Karaktärsegenskaper: alver, orcher, magiker, religioner, andra nationaliteter.

Spelaregenskaper: kön, off-hudfärg, sexuell läggning, utseende.

Även om karaktären inlajv skulle ha samma hudfärg som sin spelaren har off, är det alltså INTE OKEJ att förtrycka karaktären på grund av detta.

Att spela upp innebär att reagera och agera på ett sätt som förstärker andra karaktärers status, lågt som högt genom att uppmärksamma och agera på deras Karaktärsegenskaper 

JA:

 • Spela vad du vill oavsett kön, läggning eller hudfärg.
 • Förtryck! Förtryck mot alver, religioner, samhällsklasser och andra karaktärsegenskaper är fantastiskt och något som vi verkligen vill se på Sanctera – fantisera fritt.
 • Hudfärg säger ingenting om varifrån en karaktär kommer, och det betyder att ingen är exotisk på grund av sin hudfärg.
 • Spela upp högstatusroller oavsett vem spelaren är. Spela även upp lågstatusroller genom förtryck.
 • Om någon bryter mot de här reglerna, hjälp jättegärna till och säg ifrån, inlajv eller offlajv beroende på situation. Det kan vara tungt för den som blir negativt behandlad att säga ifrån eller spela upp sig själv.

NEJ:

 • Förtryck aldrig någon på grund av spelaregenskaper. Till exempel: kön, läggning, hudfärg, utseende.
 • Sexistiskt språk. Inga ”lilla gumman”, ingen är ”en riktig karl/kvinna”, inte ens om det är menat som en komplimang.
 • Våldtäktsspel, elle annat spel kring sexuellt våld eller prostitution. Detta existerar dessutom inte i fiktionen.

TIPS:

 • Vill du spela ett riktigt as, välj inte sexism för att visa det, utan var till exempel jätterasistisk mot alver istället.
 • När du spelar på förtryck, försök göra det på ett sätt som bjuder in till spel. Säg inte nej till att möta Quendiklanen bara för att din karaktär hatar alver – säg att de bara får komma på din bjudning om de serverar också, och varna gästerna att hålla ett öga på sina penningpungar så att de tjuvaktiga alverna inte tar någonting.
 • Här finner du en bra beskrivning av hur förtryck mot just alver fungerar

Kom också ihåg att inte vara för snäll mot de som har valt att spela förtryckta. De har valt sina karaktärer för att få förtrycksspel, så ge dem gärna det om det passar din karaktär.

 • Undvik att skriva in att kvinnor och män har olika ställning i din kultur, låt andra egenskaper avgöra ställning istället.

Extramaterial: Varför har vi valt att göra så här?

Vi har den här sortens regler för att lajv handlar om att ha kul – och för många är det inte kul att bli förtryckt för sina spelaregenskaper lajv efter lajv.

Om vi tar sexism mot kvinnor som ett exempel, eftersom det är något som i stort sett alla kvinnor upplever off-lajv. Det kan vara svårt för tjejer att spela statusroller om man blir sexistiskt nedspelad. Hjälp istället till och spela upp.

Notera också att dessa regler även gäller om någon vill bli förtryckt för en spelaregenskap. Vill en kvinna bli förtyckt på grund av sitt kön påverkar det alla kvinnors position i lajvvärlden till det negativa.

Det räcker med en sexistisk/rasistisk/homofobisk kommentar för att världen ska kännas sexistisk/rasistisk/homofobisk. Om någon säger till en kvinnlig karaktär ”tyst med dig nu lilla gumman, männen pratar” så kan det ge känslan av att hela världen är sexistisk, eftersom det är lätt att associera det med vår egen värld. Och det är inte den sortens värld vi vill ha på Sanctera.

Slutligen

Det är okej att råka göra fel. Det är okej att klanta sig, korrigera ditt misstag och be om ursäkt. Gör ditt bästa och respektera dina medspelare så kommer alla få mesta möjliga ut av sin upplevelse.

Men om du känner att du har upplevt detta från en annan deltagare, som inte slutat trots tillsägelse, eller om du inte vill säga till själv. Uppsök en arrangör eller en trygghetsvärd. Vi vill att alla våra deltagare skall känna sig trygga på vårat arrangemang.