Skriv din egen intrig

På Sanctera uppmuntrar vi er till att skapa era egna intriger, för att ni ska få göra exakt det ni tycker är roligast. Vi har haft flera grupper tidigare som det här har funkat jättebra för, och hoppas att fler nu vill göra samma sak. Processen är enkel men har enorma möjligheter för att göras så komplex som gruppen önskar.

Hur gör man?

1. Gruppen (eller individen om du åker själv på lajvet) bestämmer vem som skall skapa intrigen och hur mycket insyn alla i gruppen skall ha i processen. Ett tips är att dela på bördan så att inte någon ensam måste designa hela intrigen. Det går givetvis men det är ofta enklare när man har någon att dela idéer med. Kanske är det så att alla i gruppen vill vara med och skapa  samt ha full insyn i vad som sker, kanske vill halva gruppen inte veta någonting innan lajvet startar och helt enkelt litar på att de i gruppen som skapar intrigen har roliga idéer.

2. De som ska skapa intrigen hittar på ett intrigförslag. Kanske känns en skattjakt i skogen lockande, kanske är det ett mordmysterie som behöver lösas eller kanske kommer hela gruppen börja lajvet helt utan minnen och måste spendera ett helt lajv sökandes efter dessa stulna minnen?

3. Intrigförslaget skickas till arrangörsgruppen som kontrollerar att det inte bryter mot föreningens regler eller krockar helt med fiktionen. Viktigt: Arrangörernas jobb är inte att bedöma eller vara tråkigt kritiska,  men intriger som tex handlar om off-rasism eller homofobi kommer givetvis stoppas då dessa fenomen inte existerar i Sanctera och bryter mot våra regler.

4. Om intrigen godkänns försöker vi arrangörer hjälpa till, kanske vet vi en bra plats för skattjakten eller kan bistå med en spelledarperson som agerar mordoffret i mysteriet eller något annat praktiskt. Vår Facebooksida ”Intrigtorget” är också en utmärkt plats för att få tag på personer som kan involveras i gruppens intriger. Arrangörerna har även en begränsad mängd intrigföremål som kan lånas ut vid behov.

5. Efter detta är det bara att köra på, finslipa intrigen, hitta trevliga människor att knyta ihop intrigen med och så ses vi i drömmen.

 

Exempel

Som hjälp på traven om det känns svårt har vi bett några grupper berätta hur de har gått till väga när de designat sin intrig.

Precati Venaris intrig 2017

Lycksökarnas intrig 2018