Alvförtryck

Alver är slavar till människor. Detta är normalt och inget en vanlig person funderar över.

Förtrycksspel som inte är ok.

 • Förtryck kring sexuella övergrepp.  Det är fysiskt och mentalt omöjligt att begå sexuella övergrepp i Sanctera. Det har alltid varit så och kommer alltid att vara så.
 • Alvdressyr. Dressyrspel där Alver dresseras med belöningar och straff, som kan liknas med tex ABA-terapi eller andra typer av klassisk betingning.

Att känna igen en alv

 • Alvslavar har en lodrät linje över vänstra ögat. Förr fick de ögat utskuret så att de lätt skulle kännas igen, men nuförtiden är det vanligare att markera det symboliskt – med färg, tatuering eller brännmärkning. Det finns naturligtvis konservativa människor som fortfarande skär ut ögon på sina alver.
 • Träbricka runt halsen. På brickan står ägarens namn, så att en borttappad alv enkelt skall kunna återbördas, men också så att det lätt skall gå att se om en alv av någon anledning INTE har en ägare, så att detta kan åtgärdas. De är oftast mellan 15×20 cm och 7×15 cm men varierar.

Att spela mot en alv

 • Alv utan slavbricka: Möter du en alv utan streck över ögat och utan träbricka runt halsen är det bäst att fånga in den och undersöka vem den har rymt från. Om ingen ägare kan finnas tillfaller alven den lokala bestämmandemakten eller den som fångade in den, beroende på lokala lagar.
 • Alver tros vara mindre intelligenta: De flesta i Sanctera tror att alver är genomgående korkade och har svårt att förstå saker. Detta är dock inte sant. Alver är minst lika intelligenta som alla andra varelser.
 • Fria alver: Många tycker synd om dem som svälter ute i skogarna. De flesta är också rädda för dem och ser dem som man i vår värld hade kunnat se på vildhundar.
 • Ohygiensiska: Många tycker att alver är smutsiga. En del vill inte ens äta mat tillagad av alver. Vissa värdshus och anrättningar stoltserar därför med skyltar som proklamerar “Alvfritt kök”.
Viktigt
 • Du är snäll mot spelaren genom att vara elak mot karaktären. Lajvare som valt att spela alver har avsiktligt valt en roll som de VILL bli förtryckta som. Du som spelare är därmed schystast mot spelarna om du är förtryckande mot deras roller. Det blir lätt så att en tänker: ”JAG har en snäll karaktär, JAG skall vara snäll mot alven”, men med största sannolikhet är du inte den enda som tänker så.
 • Förtryck alver för att de är alver, INTE pga deras utseende, kön, eller andra OFF-egenskaper de inte har valt. Till exempel är det helt okej att kalla någon för ”alvkräk” eller ”slavpack”, men inte ”gubbfan” eller ”tjockis”.
 • Några tips: Det är svårt att spela förtryckare och det är helt okej att inte orka eller vilja vara elak. Det går att spela på förtryck på många nivåer – det är inte nödvändigt att spotta och sparka på en alv för att förtrycka den. Försök att se dem som intelligenta husdjur som inte skulle överleva på egen hand. Om det känns obekvämt att spela på alvförtryck så är det såklart okej att bygga en karaktär som inte gör det. Det viktigaste är att du inte bara ignorerar alven, eftersom det kan stänga spelaren ute från spelet.

För alver

 • Slavbrickor kan se ut på många sätt, och säger kanske en del om hur ägaren ser på sin tillhörighet.
 • Om du har några frågor eller problem med det som står här, tveka inte att höra av dig så lyssnar vi!