Alvslavar

Alvslav. Bild: Peter edgar

Snabbfakta

 • Ses som tränade djur
 • Har varit förslavade så länge någon kan minnas
 • Känns igen på slavbrickan runt halsen och strecket över ögat
 • En normal del av Sanctera

Läget just nu

Alverna i Sanctera lever i sin mörkaste ålder. Det är slit, smärta och uppoffring. Det spelar ingen roll om de arbetar i gruvor eller serverar kungligheter sitt eftermiddagsvin; alla bär den tunga slavbrickan och ingen har rättigheter. Alla vet att det är så här alverna alltid har varit och alltid kommer vara. Inget uppror har någonsin lyckats i längden, utan bara lett till mer död och värre förtryck. Alverna är för få, och mot sig har de krutvapen, organiserad magi och ett helt samhällssystem.

Hos alvslavarna vill vi skapa en känsla av hopplöshet, av att uppror är en tanke som länge har varit för farlig för att tänka. Kanske hade ett uppror egentligen kunnat leda någonstans, men det är inget som de flesta karaktärerna tror på. Än.

Att spela alvslav

Håll huvudet lågt, gör din ägare nöjd, låt någon annan ta smällen. Det är de flesta alvernas ledord.

En alvslav har inga rättigheter och behandlas oftast mer som ett föremål än som en person. Till och med alverna själva tror att det här är den naturliga ordningen, att andra folk är värda sin position som ägare.

De flesta är kroppsarbetare och många är tjänstefolk. Ovanligt begåvade alver blir ibland utbildade eller till och med tränade som livvakter eller lönnmördare. Ett fåtal med magisk förmåga köps av Precati eller andra magiker och blir slavmagiker. Det finns också gömda grupper mitt ibland alvslavarna. Vissa är del av ett uråldrigt garde som i hemlighet har bevarat gamla stridskonster, andra tillhör de mystiska äldste – alvernas hemliga överstepräster.

Speltips

 • Alla kan spela alv, oavsett utseende – alver har alltid haft väldigt varierade utseenden.
 • Som spelare kan du förvänta dig förtrycksspel, att inlajv inte ha något att säga till om och att bli tilltalad som ”den”. Då alver oftast benämns  ”den”, som husdjur och saker.
 • Tänk på att kommunikation med spelarna som har makt över ditt lajv är extremt viktigt, för att det ska kännas tryggt och inte bli långtråkigt.
 • För att spela respektfullt på slaveri, tänk på att undvika stereotypen ”den lyckliga slaven” – det finns inga lyckliga slavar, på sin höjd slavar med Stockholmssyndrom.
 • Låt mötet med quendi (de fria alverna) bli en kulturkrock. Reta gärna gallfeber på dem genom att ha en annan syn på världen. För de flesta slavfödda är quendi inte mer än livsfarliga djur som svälter i ödemarkerna. De är också mycket gruppfokuserade medan alvslavar är individualister.
 • För att spela alvslav är det viktigt att du läser de fördjupande texterna på wikin (länkar längst ner på sidan).

Utrustning

 • Spetsiga öron av den korta sorten. (Långa öron hör hemma på troll, misslor och älvor.)
 • Ett lodrätt streck målat, tatuerat, inskuret eller inbränt över vänstra ögat.
 • En bricka runt halsen där ägarens namn står. Det kan finnas brickor att låna av arrangörerna – kolla i förväg.
 • Kläder varierar med alvens arbetsuppgift. Arbetaralver kan ha hårt patinerade trasor medan en fin betjänt kläs i figursydd livré och en slavmagiker har Precati Adoris uniform. Det vanligaste är enkla trasor som signalerar låg status.

Slaveri och off-respekt

Det här är mycket viktigt. Off så vet vi att slaveri och rasism (även mot påhittade varelser) är fruktansvärt, vidrigt och hundra procent fel. Vi har valt att alver är förtryckta för att det är inlajv-attribut som förstärker den mörka stämningen vi vill ha på Sanctera. Det är till för att öppna upp för ett gediget förtrycksspel baserat på rollen och inte spelaren.

Inlajv tycker de allra flesta att det här är helt normalt och i sin ordning. Men offlajv vill vi att våra spelare har i åtanke att det i den här historien inte finns någon tvekan om att alverna är the good guys.

Det här är ett mycket allvarligt ämne som vi försöker ta oss an med respekt. Det finns inget romantiskt med det här.

Länkar

Alvförtryck
Alvslav – Livet
Alvslav – Bakgrunder
Alvslav – Religion