Smink, blod och patinering

Smink

Kommer du spela en roll som kräver smink av något slag? Fantastiskt! Det är alltid kul att se varelser med horn, konstiga öron eller annorlunda hudfärg. Så länge det sköts bra. Vi vill uppmana våra deltagare som väljer att spela sminkroller att lägga ner tid och engagemang på att få det så bra som möjligt. Tänk på att du inte ska spela en människa som har sminkat ansiktet utan att sminket ska vara en del av din hud! Grundkravet är alltså att täcka ALL hud som kommer synas. Det inkluderar hals, nacke, bakom öron, hårfäste, uringning (om du har sådan), händer och armar. Just händer kan vara lite svåra att behålla fina så där kan en tips vara att ha handskar och bara sminka glipan mellan handsken och ärmen.

Ingen gillar skarvarna som blir mellan huden och latexdelar. Det gäller alla skarvar, oavsett om det är från sår eller öron. Vi kräver inte att det ska se ut som på film. Däremot vill vi stå upp för väl sminkade skarvar. Inte bara för att de ser bättre ut utan också för att det kommer sitta bättre för dig. Flytande latex är en bra saka att använda. Ta en tops, doppa i latex och dutta på skarven. Låt torka. Upprepa några gånger för att jämna ut skarven. Avsluta med lite smink i samma färg som din rolls hudfärg.

Fetsmink eller vattenbaserat är en annan fråga. Båda har sina för- och nackdelar. Fetsmink är lite drygare än vattenbaserat, men täpper igen hudens porer vilket kan orsaka finnar. Dock sitter det som berget om man pudrar ordentligt och behövs oftast bara bättras på lite på morgonen. Vattenbaserat smink är lite snällare mot huden, men sitter inte riktigt lika bra som fetsmink. Det har dessutom en tendens att även med puder bli rinnigt, speciellt om det regnar eller är blött väder ute..
Oavsett, glöm inte pudret!

Blod

Blod är effektfullt och kan vara avgörande för att vissa scener ska ha sin skräckeffekt. Där finns egentligen två alternativ. Fakeblod eller äkta blod. Fakeblod går att köpa i diverse ”prank-shops” som tex Butterix, Partaj och liknande. Riktigt blod finns i vissa mataffärers kyldisk. Ibland kan man behöva fråga personalen om det. Precis som sminket har även detta olika för- och nackdelar.

Fakeblod är djurvänligt, enkelt att få tag på och går oftast att ha i munnen (exempelvis blodkapslar, försök bara att inte svälja). Dock kostar fakeblod lite mer, kan ha svårt att torka och fortsätter vara klibbigt flera timmar efter användande. Det kan vara svårt att få bort från hud och nästan omöjligt att få bort från kläder. Risk för rosa fläckar på kläder finns också!

Djurblod är billigt om man jämför men fakeblod och lätt att få bort från hud och kläder. Får du riktigt blod på kläderna är det bara att lägga plaggen i ett kallt (det måste vara så kallt som möjligt, annars blir det en kemisk reaktion som kommer skapa permanenta fläckar) bad några timmar och sen tvätta i maskin. Och kanske den största fördelen med riktigt blod; det ser verkligt ut! Det är dock inget man ska ha i munnen och folk kan ha problem med att använda riktigt blod, just för att det är riktigt djurblod.

Ett tips om man vill skapa en scen där någon blöder kontinuerligt är att fylla en kondom med blod och fästa på kroppen under kläderna där skadan ska uppstå. Vid slaget är det bara att nypa tag i kondomen och sticka hål med t.ex. en nål som man har dolt i handen och vips kommer en massa blod att börja forsa från ”skadan”. Anledningen till att man bör använda en kondom och inte en ballong är för att en kondom inte spricker på samma sätt som en ballong gör, för att den håller bättre under kläderna och för att slippa smällen som blir från ballongen.

Patinering

Är din roll en sådan som är ute och springer mycket? Lever den i skogen eller är den fattig. Eller ska du kanske spela alv?

Då är patinering viktigt. Patinering är helt enkelt när man förstör eller smutsa ner sina kläder för att få dem att se använda ut. Där gäller det att tänka logiskt. Att ta en kjortel och doppa den i en lerpöl kan gå snabbt men kommer inte se bra ut. Testa istället att ta på dig den och springa genom lerpölen några gånger för att få stänk. Tänk också vart du kan tänkas få slitningar och fläckar på kläderna. Halsringen, ärmsluten, armhålorna och längst ned på byxorna eller rocken är klassiska ställen. Värt att tänka på är att det är ingen bra ide att sy slarvigt för att det ska se slitet ut. För det kommer bara se ut som att kläderna är slarvigt sydda. Sy/köp ordentliga kläder (om inte annat för att de ska hålla mer och inte falla isär) och gå sen lös på dem med tex sandpapper och filar. Doppa/stänk ner plagget med té eller kaffe. Eller varför inte dra knäna i gräs för äkta gräsfläckar?

Patinering av andra material som till exempel läder och papper får man göra på lite annat sätt. Papper kan man fixa ganska lätt genom att ta vanliga kopieringspapper och doppa i kokat té några minuter, lägga på en handduk och sen blåsa torrt med en hårtork. Det kommer göra att pappret gulnar och blir lite styvare. Riv dessutom bort de perfekta, raka kanterna för en lite extra finish.

Läder patineras enklast med lite grövre filar och färg, exempelvis svart färg för sot och röd för blod. Ta en pensel och dra bort överflödig färg, och dutta sedan försiktigt där du vill ha färgen. Tänk på att “less is more”; en helt röd rustning kommer inte att se bra ut.

Sammanfattningsvis: lägg ner tid på hur ditt smink och kläder ser ut. Då slipper du tänka på om ditt smink sitter och det spara dina medlajvare den tråkiga upplevelsen av att svartblodet ser ut som en sotare med konstiga kläder. Våga be om hjälp. Någon som hjälper dig att sminka nacken och ser till att all naken hud är täckt underlättar mycket.

Det är INTE tillåtet att utan tillåtelse hälla blod på eller sminka någon. Vill du göra det måste du diskret fråga OFF om det är okej. Om det är blod bör du också berätta om det är äkta eller inte. Får du lajvarens godkännande är det bara att köra på, men respektera ett nej.